måndag, maj 20

Telefon: 08-645 56 89 kvällstid mellan 19.30-21.00

Peruker, hårsystem och kosmetika – tips hur du fixar håret

Hårsystem och peruker kan du använda ifall du vill förnya ditt utseende och det finns enkla och okomplicerade metoder att ge intryck av att du har ett tjockare eller längre hår än du i verkligheten har. Priset på en peruk med äkta hår ligger från 6000 kronor och uppåt.

Olika hårsystem

Det finns olika typer av hårsystem för att motverka de synliga effekterna av håravfall och tunnhårighet och som ser naturliga ut samtidigt som de är användarvänliga, bekväma och har ett modernt utseende.

 • Peruker: En peruk är ett löshår som man fäst på ett nät som bildar en hätta. Det finns numera peruker av olika slag som ser mycket verklighetstrogna ut och har en hög kvalité i olika färger.
 • Toupéer
 • Concealer för att dölja håravfall.
  Läs mer kring vårt egna test av DermMatch
 • Hårfiber och olika täcklösningar som ger en illusion av tjockare hår och fäster i ditt vanliga hår exempelvis Toppik. Medlet döljer håravfallet och skapar mer fylligt hår. Nackdelen med Toppik är att det blir dyrt i längden men det ser bra ut och kan fylla upp ditt hår på ett naturligt sätt. Själv när jag har prövat tycker jag att det känts smutsigt och man tappar hårfibrerna vilket inte är någon höjdare.
 • Färgsmink det finns olika typer av färgsmink som fungerar bra och som färgar hårbottnen vilket innebär att du inte ser speciellt tunnhårig ut.
 • Hårextensions, slingor och enhancers dvs löshår som sätts fast i hårbotten. Man skiljer mellan mänskliga hår och syntetiskt hår och de går att fästa på olika sätt. Kostnaden varierar mellan 1000 kronor till 5000 kronor. Bland kända hårextensions finns märken som Remy.
 • Kosmetisk tatuering av hår vilket är relativt vanligt när man vill göra en kosmetisk förtätning av ögonbrynen. Det finns även tatueringssalonger som är specialiserade på den här typen av tatueringar och det förekommer att de tatuerar hårbotten.

Går det att få bidrag för en peruk?

Stockholms läns landsting har rekvisitioner för peruk och hårersättning motsvarande ett bidrag på 5000 kr/år. Se till att ta flera mått på ditt huvud (omkrets, från panna till nackgropen, från tinning till tinning, från öra till öra över pannan och över hjässan) så att du får en peruk som passar just dig. Efter det att du skaffat en peruk kan du besöka en hårstylist som kan korrigera och klippa peruken så att den blir skräddarsydd för just dig.

peruk
Peruker finns i mängder av olika kvalitéer och både för män och kvinnor.

Metoder som oftast används av kvinnor

 • Hårförlängnings kit och keratinvaxslingor
 • Clip-ons
 • Om du har tunt hår kan du använda plattång och skaffa hårslingor för att få tunt hår att se fylligare ut.

Varning för Nido
Det finns även ett hårsystem som heter Nido där kirurger har transplanterat syntetiskt och artificiellt hår och det började användas 1972. Detta system är absolut inte att rekommendera och många som har opererat in syntetiskt hår har senare fått problem och önskat ta bort det syntetiska håret. Problemet är att håret sätts fast med hullingar och det innebär svåra operationer att ta bort.

Det finns kliniker som International Hair studio som marknadsför icke kirurgiska metoder och där man använder plast som klistras på med hår vilket inte rekommenderas eftersom det är en väldigt besvärlig metod.

Ett hårsystem bör ta hänsyn till dina individuella förutsättningar och anpassas efter ditt egna hår och förutsättningar. Exempelvis ser håret annorlunda ut i 20-års åldern än vid 50-års åldern och detta bör man tänka på när man använder olika hårsystem.

Var inte rädd att fråga din frisör!
En bra stylist eller frisör kan hjälpa dig och du kan vända dig till dem för att få mer information vad som är bäst för just din situation kring peruker. Om du däremot funderar kring en hårtransplantation behöver du vända dig till en läkare, dermatolog eller hårklinik.