PRP-behandling

PRP-behandling allt om PRP

PRP-behandlingar –  en ny metod för att få hårtillväxt eller som föryngringskur?

Mer utförlig information om PRP-läs PRP-behandlingar.se

Det låter som fiktion men det finns forskning kring tillväxtfaktorer och ungt blod skulle kunna fungera som föryngringskur. Områden kring djurförsök där forskarna har kopplat samman 2 möss i olika åldrar indikerar positiva resultat inom håravfall men även benvävnad, hjärtforskning, muskelmassa och cirkulationen i hjärnan. Enligt djurförsöken så kan det finnas okända föryngringsfaktorer som tillväxtfaktorer och signalsubstanser GDF11 från ungt blod.

PRP behandlingar (Platelet Rich Plasma eller blodplättrik plasm)  har blivit alltmer populärt och en hypotes är att PRP skyddar hårsäckarna mot DHT vilket är det som påverkar genetiskt håravfall vilket många lider av. PRP-behandlingen görs för att bromsa och tom stimulera hårväxt och korrigera huden och allt fler kliniker använder det i kombination med hårtransplantation. PRP-behandlingar hjälper till att få igång blodcirkulation och celldelning och används för behandling av håravfall som orsakad av androgen alopeci (ärftligt håravfall).

Inom idrottvärlden har PRP-behandlingar använts för att läka idrottsskador och nervskador och många av de största idrottsprofilerna världen runt har bekräftat att de använder PRP-metoder. Fördelarna är att det är kort konvalecens och trombocyternas funktion är att upptäcka skador i blodkärlen och stoppa blödningar.

PRP som metod används också vid ansiktsbehandlingar där de ingreppet också går under synonymerna vampire facial, vampyrbehandling och draculabehandling.

Fungerar PRP-metoden?

Det finns 2 PRP-behandlingar som godkänts av det amerikanska läkemedelsverket (FDA). Även om en del kliniker säger att de haft bra resultat med metoden måste den äknas som experimentell och enligt en studie från 2015 fastslår att det behövs mer vetenskapliga bevis för att kontrollera effekten av PRP. Trots det har metoden blivit allt populärare under 2015 och 2016 och flera hårkliniker utomlands använder metoden och det finns även en del svenska kliniker som kör PRP.

Hur går PRP-behandlingen till?

Vid behandlingen tar man ut en viss mängd blod och därefter separeras plasman och blodplättarna med centrifugering som syftar till att skilja PRP delmängd från blodplättsfattig plasma och röda blodkroppar. Plasman behandlas med stabiliseringsfaktor (growth factors). Slutligen injiceras plasman i de områden som ska behandlas. Själva behandlingen tar kortare tid än en timme. Eftersom PRP-behandlingar blivit såpass populärt, måste du se till att din läkare har erfarenhet av att använda metoden.

PRP-behandling allt om PRP