Håravfall man olika metoder att behandla
Manligt håravfall – vad beror det på och vilka lösningar finns
maj 13, 2014
Olika metoder att motverka håravfall
november 27, 2016
Show all

Kvinnligt håravfall – olika behandlingar

Kvinnligt håravfall
Börja alltid med en noggrann hälsokontroll om du lider av plötsligt håravfall

Hårtransplantation för tjejer och kvinnor är inget man vill göra direkt utan att först ha utrönt anledningen till varför du tappar hår. Börja med att kontakta din husläkare som ska kolla hur din sköldkörtel mår. En hudbiopsi eller blodpro kan behövas för att diagnostisera och utesluta sjukdomar som orsakar håravfall. Hår analys kan inte diagnostisera håravfall på grund av näringssjukdomar men kan avslöja ämnen som arsenik eller bly. Om du kontaktar oss så kan vi ge dig en lista på prover som vårdcentralen kan genomföra för att se att dina hormoner inte är i obalans. Efter ett sådant test skulle vi eventuellt kunna titta på en hårtransplantation. Man har också sett förbättrade resultat med andra behandlingar som PRP-behandlingar och laserbehandlingar vid kvinnligt håravfall.

Vad är kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall som kallas androgen alopeci är den kvinnliga versionen av manligt håravfall. Om du kommer från en släkt där kvinnor drabbas av håravfall vid en viss ålder är det en ökad sannolikhet att du också kan drabbas. Kvinnor har inte vikande hårfäste utan istället blir håret allt glesare och tunnare. För de flesta kvinnor börjar håravfallet i medelåldern när en kvinna är i 40-årsåldern men det kan börja tidigare för en del kvinnor. Det är ett progressivt tillstånd vilket innebär att kvinnor tenderar att fortsätta tappa hår.

 

Telogen effluvium - den okända hårsjukdomen bland kvinnor

En okänd form av håravfall kallas för telogen effluvium och drabbar kvinnor av olika anledningar - det kan vara efter graviditet, en stor operation, större viktnedgångar, stress och då tappar man stora mängder hår varje dag exempelvis när man schamponerar håret eller borstar håret. Du kan också få telogen effluvium efter viss medicinering som antidepressiva, betablockerare och antiinflammatoriska läkemedel. Vi telogen effluvium skiftar hårsäckens tillväxtfas till en vilande period och därefter den telogena fasen. Jag har börjat tappa extremt mycket hår och på hjässan min är håret extremt tunt. Jag kan inte längre ha uppsatt hår då man ser hårbotten eftersom de är tunnare.

Orsaker till kvinnligt håravfall

Först måste du undersöka varför du har tappat ditt hår.Kvinnligt håravfall kan ofta bero på andra saker än genetiskt håravfall. Träffa en läkare och ta reda på orsakerna - det finns tex en sjukdom som heter telogen effluvium som är vanlig bland kvinnor. Dermatologer är experter på att diagnostisera och behandla håravfall.

Vid en hälsoundersökning se till att ta fram värden för
 • Ferritin
 • B12
 • T3
 • T4
 • TSH
 • Järn
 • Hemogram
 • Östrogen
 • Progesteron

Kvinnligt håravfall är ofta ärftligt. Du ärver gener från din mor, far, eller båda. Eftersom kvinnligt håravfall är vanligare efter klimakteriet, kan hormoner spela en viktig roll.
 • Stress
 • Fysisk trauma som operationer, bilolycka, sjukdomar, influensa kan orsaka temporärt håravfall och trigga igång telogen effluvium. Det är inte ovanligt att håravfallet kommer 3-6 månader efter traumat och de goda nyheterna är att håret kommer troligtvis att växa tillbaka.
 • Hormoner
 • Sjukdomar
 • Graviditet - dels under graviditeten men också efter barnet har fötts
 • Överdosering av A-vitamin
 • För lite proteinintag

Behandlingar av kvinnligt håravfall

Det finns olika typer av behandlingar. Vi brukar rekommendera att man besöker en dermatolog - som är specialist på hudsjukdomar.Det finns också läkemedel och andra behandlingar som PRP-behandlingar som är populärt bland kvinnor, hårtransplantation och laser. Många kvinnor lider av högt hårfäste vilket är möjligt att korrigera med en FUE-hårtransplantation.

 

Läkemedel mot håravfall för kvinnor

Om du funderar på läkemedel så är det absolut nödvändigt att din hudläkare vet alla mediciner och kosttillskott du använder.

Kvinnor kan precis som män använda minoxidil (Rogaine) för att få håret att växa eller bibehålla det hår du har. Rogaine finns att köpa på Apoteket och det är receptfritt. Minoxidil har under lång tid använts för att behandla manligt håravfall, och är godkänt av FDA som en receptfri behandling av kvinnor. Idag är det den mest rekommenderade behandlingen för kvinnligt håravfall. Produkter som innehåller antingen 2% eller 5% minoxidil har godkänts för behandling av kvinnligt håravfall. Under de första två till åtta veckor, kan du märka en tillfällig ökning av ditt håravfall som slutar när håret börjar växa.

En vanlig biverkning av minoxidil är en irriterad hårbotten som kan orsaka torrhet, fjällning, klåda och / eller rodnad på din hårbotten. Om detta händer, är det bäst att sluta använda minoxidil och uppsöka din dermatolog (hudläkare). Om Rogaine fungerar för dig, måste du använda det varje dag för att fortsätta få resultat. När du slutar, kommer hår som växte på grund av minoxidil falla ut inom 3 till 4 månader och ditt håravfall kommer fortsätta. Kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida bör undvika minoxidil. Studier av dräktiga djur har visat minoxidil kan vara skadligt för ett växande foster.

Enligt Medline används också Spironolakton vid kvinnligt håravfall. Spironolakton innehåller den aktiva substansen spironolakton. Spironolakton är ett kaliumsparande, urindrivande medel (diuretikum) som påverkar njurarna på ett sådant sätt att mera vätska (urin) utsöndras genom kroppen. Förutom urindrivande effekt har spironolakton en blodtryckssänkande effekt.

FUE hårtransplantation

Hårtransplantation används ofta för att behandla håravfall hos män och en hårtransplantation kan definitivt vara ett alternativ för vissa kvinnor med kvinnligt håravfall. Hårtransplantation har kommit långt och idag är de flesta hår transplantationer som utförs med FUE där man tar placerar om hårsäckar från baksidan av håret eller andra delar av din kropp.

Vid en håroperation måste jag raka håret?

Det är att föredra att raka av håret eftersom det är enklare att se var hårsäcken sitter och blir dessutom mer hygieniskt - men återigen så är det upp till den kliniken som man anlitar att bestämma men jag skulle nog säga att de flesta föredrar att patienten rakar håret.

hårtransplantation
hårtransplantation
Hårtransplantation.org är webbplatsen för dig som vill veta mer om hårtransplantationer och den senaste tekniken och forskningen att återskapa hår. Vi har flera års erfarenhet av hårtransplantationer och är genuint intresserad av problemen som är relaterade till håravfall och hur man löser det på enklast sätt både för män och kvinnor.