Mediciner och håravfall

Rogain

Det finns inte speciellt många mediciner för att motverka håravfall men en del har blivit godkända av amerikanska läkemedelsverket.

  • Propecia - (Finasterid) är ett piller som stör produktionen av en aktiv form av testosteron som är kopplad till håravfall. Ämnet saktar ner håravfallet och är något effektivare än minoxidil. Håravfallet återvänder när du slutar använda detta läkemedel. Biverkningar som impotens är rapporterade. Propecia kräver ett recept från en läkare, är ett ytterligare läkemedel som är effektivt för manligt håravfall. Till skillnad från Rogaine är Propecia ett läkemedel som produceras för manligt håravfall. Det är faktiskt en drog som krymper prostatan, men visades bra på att kontrollera det endokrina systemet som orsakar hår försvagning.
  • Rogain - (Minoxidil) är en lösning som appliceras direkt på hårbotten för att stimulera hårsäckarna. Den saktar håravfall för många män, och på ett fåtal växer det ut nytt hår. Håravfall kommer tillbaka när du slutar använda detta läkemedel. Minoxidil är ursprungligen framtagen som en blodtryckssänkande medicin och läkemedlet verkar fungera för att minska den follikulära miniatyrisering och öka hårsäckens i den anagena fasen vilka båda motverkar genetiskt håravfalll processen att förlora hår. Visa får en ökad hår när en 2% lösning dagligen används. Högre koncentrationer kan ge större ökningar i icke-vellus hair tätheter, men de är inte godkända för användning bland kvinnor. Dessutom utgör det en ökad risk för hudirritation och måste fortsätta på obestämd tid för att förhindra återfall.
Även om de nuvarande läkemedelsbehandlingar till stor del äreffektiva för att minska genetiskt håravfall aktivera de endast partiell hår återväxt i bästa fall och kräver ihållande användning för att upprätthålla den minskade hårtätheten; Därför söker många patientersig till kirurgiska ingrepp. Kirurgi som FUE kompletteras ofta med FDA-godkända farmakologiska behandlingar och nya trender inom regenerativ medicin exempelvis PRP-behandlingar där trombocyter att inflammatoriska och helande gjort PRP-behandlingar till en alltmer attraktiv terapeutisk inom regenerativ medicin på grund av de höga koncentrationerna av biologiskt aktiva proteiner.

 

Läs mer om PRP-behandlingar

Hårtransplantation

Krämer och piller är inte alltid den bästa metoden för att motverka håravfall. Hårtransplantationer med FUE motverkar håravfall och resultatet blir beständigt.

 

Läs me om hårtransplantationer