FUE-metoden – en kändistrend som motverkar ditt håravfall

FUE-metoden räknas idag som den mest skonsamma metoden för att göra en hårtransplantation. FUE metoden används främst i Europa och har fått stor genomslag i Sverige, Belgien och Turkiet inte minst bland kändis eliten. När du ser på TV en vanlig fredag är det inte ovanligt att se flera som har gjort en FUE hårtransplantation. Många kändisar väljer FUE fotbollsspelaren Wayne Rooney, Jude Law, Kevin Costner är några namn som brukar nämnas – men vad innebär egentligen den här metoden?

Vad är FUE metoden?

FUE- metoden är en hårtransplantationsteknik som utförs i två steg. I det första steget utvinner hårtransplantationskliniken de follikulära enheterna eller hårsäckarna (eng. grafts) med ett verktyg. Metoden bygger på att man tar hårsäckarna från baksidan av huvudet och placerar där det behövs. Kirurgen använder inte en skalpell utan ett FUE-verktyg med en diameter som brukar ligga mellan 0,7-0,80 mm ifall kirurgen använder verktyg med bredare diameter så blir det sår.

Det är stor skillnad mellan hårstrån och hårsäckar
En del kliniker gör ingen skillnad mellan hårstrån och hårsäckar vilket kan spela stor roll. En hårsäck motsvarar i genomsnitt 2.5 hårstrån vilket innebär att om en klinik säger att de transplanterar 1000 hårsäckar så motsvarar det 2500 hårstrån!
Varje grafts (hårsäck) innehåller en till fyra hårsäckar och operationsteamet sorterar upp de olika hårsäckarna eftersom man vill ha använda hårsäckarna med färre hår i den främre fronten för att därmed få håret att se mer naturligt ut. I nästa steg så placeras hårsäckarna manuellt där de behövs hårsäck för hårsäck.

FUE-metoden
Bild: under operationsdagen gör kirurgen flera små snitt i huden dels där man tar bort hårsäckar men även på de områden där man placerar de nya hårsäckarna. Redan efter några dagar faller de små sårskorporna bort. Eftersom snitten är mindre än 8 mm så läker snitten med tiden.

Finns det olika typer av FUE metoder?

Ja olika kliniker försöker ofta marknadsföra sin operationsmetod med något unikt namn exempelvis implantermetoden, neograft och hävda att det är en speciell metod och att det inte är frågan om kirurgi är tveksamt. Det finns också de som kallar metoden efter sin egna klinik. Vi har också sett en del kliniker börja med robot FUE – men vad vi läst från nätet verkar den tekniken inte riktigt mogen.

En del kliniker har börjat kombinera FUE med andra behandlingar som:

Finns det någon risk med FUE?

FUE medför en mycket liten risk för patienten. Du kommer ha skorpbildning de närmaste dagarna efter ingreppet och precis som för andra hårtransplantationer är det möjligt att du kommer behöva komplettera med flera ingrepp senare i ditt liv eftersom de områden där du inte har transplanteras kan fortsätta med håravfall. Proceduren är snabb, nästan smärtfri, och minimalt invasive.

Hur lång tid tar FUE metoden?

Hela ingreppet görs under lokalbedövning och tar från 4 timmar upp till en hel dag beroende på hur stort ingrepp som behövs. Den opererade kan ofta se en film under tiden som han opereras och åker hem i slutet på dagen.

Hur mycket kan transplanteras?

Det finns kliniker som marknadsför att de transplanterar upp mot 7000 hårsäckar men ifall du transplanterar fler hårsäckar så ökar risken för shockloss dvs dålig återväxt. Då är det bättre att dela upp hårtransplantationen i 2 sessioner med flera månader emellan operationerna. Som regel tycker vi inte man bör transplantera mer än 3500 hårsäckar vilket motsvarar ungefär 8000-9000 hårstrån.

FUE eller Strip metoden?

I USA använder man oftast en annan metod som kallas för FUT. Den metoden bygger på att man tar bort en lång hudremsa i nacken – vilket innebär att man ser ett stort ärr som syns  ifall man har kort hår. Med FUE, som blivit en alltmer populär metod, slipper du detta problemet. De kliniker som vi hänvisar till på den här kliniken jobbar med FUE.