Vanliga frågor – hårtransplantation

Vanliga frågor om hårtransplantationer

1Fungerar hårtransplantations metoderna?
Ja hårtransplantationer fungerar och du får ett naturligt hårfäste. FUE är en relativt ny form av hårtransplantation som blivit alltmer vanlig och populär och som vi rekommenderar. Vid en hårtransplantation omfördelar man det befintliga och friska håret, dessa är genetiskt kodade för att i stort sett hålla en livstid. Hårtransplantationer skapas inget nytt hår utan kirurgen omfördelar det befintliga håret där det bäst behövs. Vid en traditionell hårtransplantation ligger tillväxten av hårsäckar på omkring 90-95%.
2Vilka verktyg används vid en hårtransplantation?
Det finns flera kliniker som marknadsför att de använder speciella verktyg och marknadsför sina metoder i sitt egna namn. Det är rätt tveksamt - standarden för FUE ligger på verktyg mellan 0.6 mm till 0.9 mm beroende på tjockleken på hårsäckarna hos individen. Har du mindre verktyg så riskerar kirurgen ta sönder hårsäcken vilket innebär sämre resultat.
3Vad är Strip-metoden?
Stripmetoden (kallas också FUT) skiljer sig från FUE-metoden i hur man tar ur hårsäckerna från donationsområdet. Vid FUT skär kirurgen ut en hudremsa. Vi förespråkar inte FUT eftersom vi anser att metoden är mer riskfylld. I USA är det mer vanligt med FUT medan man i Europa i högre grad använder FUE. Vid FUT får patienten även ett ärr som inte ser snyggt ut om man vill vara snaggad.
4När faller skorporna av från en hårtransplantation?
Räkna med en dryg vecka. Under operationsdagen skickas du hem eller till hotell.
5Jag har väldigt dålig med utväxt av ansiktshår. Jag undrar ifall man kan göra hårtransplantation på ansiktet?
Ja det är möjligt att placera FUE implantat i ansiktet. Däremot är det betydligt svårare än vid en hårtransplantation. Det innebär att det är relativt få kliniker som är duktiga på det. Många människor lider av det motsatta problemet med för mycket hårväxt i ansiktet och skulle vara mycket nöja med att slippa utväxt i ansiktet.
6Jag skulle behöva sänka mitt hårfäste ca 1 cm. På vissa ytor, typ i vikarna så har jag ju en del hår men inte tillräckligt.
Ja det går att sänka hårfästet och placera hår i flikar/vikar med FUE-metoden. Man tar hårsäckar från nacken där man har hår i överflöd. Vad som är viktigt vid hårfästet är att man sorterar ut hårsäckarna i olika storlekar (vanligtvis är det en, två eller tre hårstrån i varje hårsäck) och därefter bör man sätta ettorna längst fram i hårfästet och de tjockare hårsäckarna längre in.

Om operationen och själva hårtransplantationen

1Hur lång tid tar en operation?
Hela ingreppet görs under lokalbedövning och tar från 4 timmar upp till en hel dag beroende på hur stort ingrepp som behövs. Vid riktigt stora operationer kan man göra den under 2 dagar.
2Måste jag klippa mig?
Olika kliniker har olika policys men vår rekommendation är alltid att man rakar av sig håret inför en operation. Kirurgen har lättare att se hårsäckarna som ska transplanteras och dessutom är det lättare att jobba och hålla rent om håret är rakat. Det finns DHI (direct hair Implant) där man transplanterar hårsäckarna och långa hårstrån och vi känner till ett fåtal som klarar av detta men priset är högre och eftersom det är mer komplicerat brukar man vid en transplantation klara av max 1500 hårsäckar.
3Måste jag sövas ner?
Nej vi en FUE operation så används lokal bedövning liknande den som ges på tandläkarmottagningen. På en del kliniker kan du se på en film medan hårsäckarna transplanteras.
4Måste jag ta ledigt från jobbet?
Ja det är vanligt att man tar ledigt från jobbet i samband med att man gör en hårtransplantation. De första dagarna är det vanligt att ha en keps eller mössa och redan dagen därpå är man oftast på benen. Däremot brukar det ta någon vecka innan sårskorpor trillar men varje människa har olika förutsättningar.
5Är det smärtsamt?
De flesta patienter tittar på en film eller ta en tupplur medan man arbetar med hårtransplantationen. Smärtan är likvärdig med ett tandläkarbesök. Ungefär 25% av patienterna välja att ta smärtstillande piller under de följande 1-2 dagarna.

Om slutresultatet efter en hårtransplantation

1När kan jag se resultatet från min hårtransplantation?
Hår växer väldigt sakta så man brukar räkna med att man börjar se resultatet redan efter 9 månader men det tar några månader till innan du kan se slutresultatet - men det kan också gå fortare och långsammare eftersom alla människor har unik vävnad och förutsättningar.
2Hur länge håller en hårtransplantation?
De transplanterade håret nås inte av DHT och därför brukar det sägas att de håller hela livet. Däremot är det vanligt att patienter kommer tillbaka och gör flera operationer. Det är speciellt vanligt hos de kliniker som väljer att inte transplantera hårsäckarna tätt. En del oseriösa kliniker har tyvärr satt detta i system vilket innebär att patienten kan "tvingas" göra en ny operation för att ordna förtätningen.
Hittade du inte svaret på det som du letade efter?

Kontakta vår expert